...

„Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék” – Kölcsey Ferenc költői víziójában egy nemzeti programot adott, nemcsak a reformkor, hanem a ma emberének is. „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!” Milyen megfoghatatlan erő árad egy várromból, hogy ilyen képzeteket indíthat el az emberben! Mindannyian megtapasztalhatjuk ezt, ha egy régi várban, templomban, valamilyen műemlékben megállunk. Az épületek visszatükrözik azt, amit tervezőik és létrehozóik a világról gondoltak, és mindegyikük kőből, fából vagy akár vályogból készült üzenet az utókornak. De nemcsak történeti vagy építészeti szempontból fontosak épségben tartásuk, megőrzésük. Hanem azért, mert házaink, templomaink állapota saját magunkról és korunkról árulkodik. Olyanok vagyunk mi magunk is, mint épületeink.

Tisztelettel köszöntöm a kedves Olvasót, aki honlapunkon kalandozik. A Pest megyei mustra, nyomtatott kiadványainkhoz hasonlóan, megyénk területéről ad összeállítást műemlékeinkről, épített örökségünkről, jelentősebb felújításaikról.

Célunk, hogy kulturális értékeink bemutatásán keresztül kedvet csináljunk közelebbi megismerésükre. Olyan közösségi helyeket szeretnénk találni, újra felfedezni általuk, amelyek összekötnek minket. Ehhez nyújtanak segítséget a képeken és a történeti leírásokon túl a térképek és egyéb hasznos információk. Gyorsan változó világunkban a Pest megyei épített örökségünk védelmének, megújításának és újraértelmezésének centruma, biztos pontja szeretne lenni a pesti Vármegyeháza.

Újra és újra bővülő honlapunkon szereplő épületek helyreállítási munkálataiból is érzékelhető volt az együttes munka öröme, hogy vannak értékes és időtálló eredményeink. Legyen szó akár templom, kúria, vár, tájház, múzeum, kórház, sírbolt, szobor, ikonosztáz vagy szószék megújulásáról, a felfedezni való épületek mind-mind önálló, izgalmas történeteket rejtenek.

Ez a honlap is bizonyítja, sokáig folytathatnánk a felsorolást. Érdemes megismerkednünk, felfedeznünk, megszeretnünk azokat az értékeket, amelyek a miénk.

Bíztatok hát mindenkit, kiránduljunk, látogassunk el megújuló műemlékeinkhez!

 

Tarnai Richárd

Pest megyei kormánymegbízott