Walla-sírbolt

A terrazzo-készítő és cementgyáros Walla Józsefnek köszönheti Törökbálint több szép épületét is; a család villáját, az Alpár Ignác által tervezett kastélyt és a családi kriptát is a település központjában található sírkertben. A Dümmerling Ödön által 1915-ben tervezett kripta mélyén nyugszik családtagként a kiegyezés utáni Magyarország legkiválóbb üvegművésze, az Országház, a Zeneakadémia és magának a Walla-sírbolt színes üvegablakainak készítője, Róth Miksa is.

Az apró templomra emlékeztető kriptát különleges bordázott műkő héjazat fedi. Ablakainak két oldalán egy-egy domborművön a halál szimbólumai, keresztbe tett fáklyák és egy koszorú látható. A kívül kissé nehézkes, letisztult klasszicista stílust már a tölgyfa ajtószárnyakon felváltják a szecesszió elegáns, kecses vonalai, belül pedig, az üvegablakokon és az oltáron már kifejezetten ez uralkodik. A hat ablak teljes felületét kitöltő kézzel festett csigás-indás motívum finoman illeszkedik az ólomsínek vonalvezetéséhez. Anyag- és színhasználatuk visszafogott, a kékek, türkizek, halvány lilásszürkék, rózák és aquák állnak szemben a sárga mustárba hajló változatával.

A ma már közparkként működő sírkert alacsony falai nagy távlatból is lehetővé teszik a sírkövek közt felbukkanó, 2012-ben teljesen felújított kripta szemlélését.

Szólj hozzá! bejelentkezés