Fejlesztések a Pilisben

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával mintegy 3 milliárd forint értékben indult beruházás a Pilisben. A fejlesztés keretében csaknem 75 kilométer biciklizésre alkalmas erdei út újul meg, e-kerékpárbérlő-rendszer épül ki, illetve fejlesztik a visegrádi Nagyvillám sípálya szolgáltatásait is.

A Pilisi Parkerdő területén találhatók az ország leglátogatottabb kirándulóhelyei és turisztikai célpontjai. Már a járvány előtt is igen magas éves látogatószámmal bírt ez a terület, az ide kirándulók száma a vírus időszakot megelőzően elérte a 25 milliót, 2020-ben pedig ez az adat jelentős emelkedésnek is indult. Az egyre erősödő igény nagyban hozzájárult ahhoz a turisztikai fejlesztéshez, amelyet az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal partnerségben valósít meg a Pilisi Parkerdő.

A beruházás egyik legfontosabb eleme a kerékpározásra alkalmas erdei utak felújítása, helyreállítása.  A projekt mintegy 75 kilométer úthálózat megújulását és kerékpározásra alkalmassá válását jelenti. De ezen felül kiépül egy kiterjedt e-kerékpárkölcsönző-hálózat és egy hegyi kerékpározásra alkalmas pálya is. Mivel egyre nagyobb az igény a hegyi kerékpártúrázásra, ezért a tervek szerint 100 e-bringával biciklikölcsönző-rendszert is kialakítanak majd. Az új eszközökkel a kevésbé edzettek is megtapasztalhatják a hegyi bringatúrák örömét. Természetesen a profi hegyi kerékpárosokra is gondoltak a fejlesztők: a sportág szerelmesei egy egyértelműen kijelölt nyomvonallal, biztonságos infrastruktúrával és technikai kihívásokkal ellátott új pályán hódolhatnak majd szenvedélyüknek.

 

A mintegy 3 milliárdos és 2022 végig tartó beruházás másik nagy célterülete a Mogyoró-hegyen található Nagyvillám sípálya. A fejlesztés a sportpálya technológiai hátterének korszerűsítésével a síelhető napok, illetve a látogatók számának növelésére, valamint a négy évszakos szolgáltatások megteremtésére koncentrál. A modernizáció során egy víztározót és egy ahhoz tartozó szivattyúházat alakítanak ki, amely folyamatosan biztosítja a hó előállításához szükséges vízmennyiséget. A sípályához érkező látogatók megfelelő minőségű fogadását egy újonnan épülő, kétszintes fogadóépület biztosítja majd. A legkisebbeknek a Mogyoró-hegyen, a 11-es főút és a Fellegvár közötti útról is jól látható helyszínen tematikus játszótér épül majd, így a családosok számára is még vonzóbbá tud válni ez a helyszín.

A fejlesztés keretében új személygépjármű- és autóbusz parkolóhelyeket is kialakítanak. A tervek szerint 9 parkolóponton összesen 335 személygépkocsi parkolása válik lehetővé, a sípálya mellett pedig 10 busz megállására alkalmas területet alakítanak ki. Ezzel nagy lépést tesznek a Pilisi Parkerdő Zrt. területét korábban jellemző parkolási problémák megoldására, a megnövekedett forgalom miatt ugyanis a meglévő parkolási helyek gyakran telítettek, zsúfoltak, illetve sokszor a kevés hely miatt az erdőbe, fák közé teszik le gépjárműveiket az autóval érkezők.

infostart.hu, turistamagazin.hu, portfolio.hu