Újdonság a Rám-szakadéknál

A Dunakanyar és azon belül Dömös környéke a Rám-szakadékkal, a Prédikálószékkel, a Vadálló-kövekkel nemcsak a Visegrádi-hegység, hanem hazánk leglátogatottabb természetjáró-látványosságai közé tartoznak. A látnivalókat összekötő turista-csomópontnál mostantól új fogadóépület szolgálja a kirándulók kényelmét és biztonságát. A nemrégiben felavatott beruházás a Pilisi Parkerdő és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködésében, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg.

A turistaközpont

Budapest környéke, egyben hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága a Dömös környéki vadregényes szurdokvölgy, a Rám-szakadék, illetve a közelben magasodó, páratlan panorámájáról nevezetes Prédikálószék, illetve a Vadálló-kövek. A kettő közötti völgyben helyezkedik el a Szentfa-kápolna és a Kaintz György-forrás, amely az itteni túrák csomópontja. A hely népszerűségére jellemző, hogy a területet kezelő Pilisi Parkerdő évente több százezer belépést regisztrál itt.

A helyszínről a Visegrádi-hegység és a Dunakanyar számos látványossága megközelíthető. A már említett Rám-szakadék természeti szépsége miatt méltán tartozik a Dunakanyar legismertebb kirándulóhelyei közé. A vulkanikus kőzetbe vágódott szurdokvölgy mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, és természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak.

Új fogadóépület

A Visegrádi-hegység egyik leginkább frekventált kirándulóhelyén mostantól egy korszerű, többfunkciós fogadóépület szolgálja a természetbarátok kényelmét és biztonságát. A 29 négyzetméter alapterületű, fából készült könnyűszerkezetes épület a már meglévő ökoturisztikai infrastruktúra fontos kiegészítő és hiánypótló eleme. Frekventált turisztikai és információs csomópontként nemcsak a Rám-szakadékba látogatók, hanem a Vadálló-kövekre, a Prédikálószékre vagy Dobogókőre tartó turisták is itt tájékozódhatnak a környékbeli célpontokról, látványosságokról és helyi jellegzetességekről – ideértve a gasztronómiát is. A felső szinten berendezett teraszon a vendégek megismerkedhetnek a helyi termékekből készült finomságokkal, de lehetőségük nyílik akár a magukkal hozott úticsomag elfogyasztására is.

A közeli két nehéz, helyenként és esős időben vagy eltévedés esetén akár kockázatos turistaútvonal indokolta, hogy az épületben a Pilisi Parkerdő megteremtse a térségbe érkezők biztonságos kirándulási körülményeinek feltételeit. Az épületben külön helységet alakítottak ki a bajba jutott turisták ellátására. Defibrillátor, elsősegély-csomag és hordágy mellett megtalálhatóak az erdei kirándulás során gyakori problémát okozó kullancs-csípés elleni eszközök is, valamint a darázscsípés sürgősségi ellátásához szükséges gyógyszerek és kötszerek. Mindezek használatát szakképzett személyzet segíti.

forrás: ilovedunakanyar.hu, dorogimedence.hu, mozgasvilag.hu