3+1 különleges pincesor Pest megyében

Pest megyében komoly múltra tekint vissza a szőlészet-borászat. A hegyes-dombos vidéken régebben a községek fő jövedelmi forrása a szőlőtermesztés volt. Ezt bizonyítja a megyében található számos, mai napig jó állapotban lévő pincesor és pincefalu is. Ezek meglátogatása tökéletes őszi program lehet bárki számára. Cikkükben megmutatjuk, hol és mit érdemes megnézni.

Pátyi Pincehegy

Az Etyek-Budai Borvidékhez tartozó Páty község különleges pincesoráról is híres. A Pest megyei településen a XIX. században jelentős bortermelés zajlott. A helyiek olyan minőségi italokat készítettek, mint a Pátyi vörös, amely idővel az egyik legismertebb helyi bor lett. A gazdálkodást sajnos a filoxéra járvány visszavetette, ezért ma már csak kis számban található szőlőterület a környéken.

A falu Pincehegyként nevezett területén jelenleg száznál is több régi pince található. A pincesorok egymás alatt helyezkednek el, bejáratuk előtt kis padok, asztalok és kinti kemencék találhatók. Nagyon szépek a megmaradt eredeti kapuk és ajtók, a pincék homlokzata igényes, az ablakokat többnyire faragott szegélykő keretezi.

Az utóbbi években egyre több kiránduló és borkedvelő keresi fel a pátyi pincesort. Minden év júniusában fesztivált is rendeznek itt. A Pátyi Pincenapok sok környékbelit vonzanak a faluba. A rendezvényen többek között zenekarokkal, kézműves bemutatókkal, kirakodóvásárral, gyerekprogramokkal és borversennyel is várják az idelátogatókat.

Töki pincesor

A Pest megyei Tök a Zsámbéki-medencében található. Szőlőkultúrájának hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza. Meszes talaján leginkább a fehérborokat adó szőlők teremnek meg. Élénk, friss borai közé tartozik az Irsai Olivér, a Chardonnay, a Sauvignon blanc, a Zöld veltelini, vagy éppen a Szürkebarát. A település szintén az Etyek-Budai Borvidékhez tartozik.

A töki pincesoron lévő épületek és présházak a település védett értékei közé tartoznak. A Kis-soron található lapos tetejű pincék jellegzetessége a színes bejárati ajtó, amelyet helyenként kovácsoltvas motívum is díszít. Az Anyácsapuszta felé vezető Völgy úton lévő pincesoron már-már lakóház méretű építményeket is találunk.

Tökön augusztus utolsó hétvégéjén tartanak Bor és Művészet Fesztivált, ahol a szervezők a község legnagyobb értékeire kívánják felhívni a figyelmet. A helyi borok mellett ételkülönlegességeket is kóstolhatnak a részvevők, valamint művészeti bemutatókat is megtekinthetnek.

Ócsai Pincefalu

A Pest megyei település a Kunsági borvidékhez tartozik.  Már a XIII. században is foglalkoztak itt szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Valószínűleg ekkor építettek először itt pincéket. Az Öreghegyen található épületek első látásra meglepő formájúak. A nádtetővel fedett, nyeregtetős, ollóágas pincék látványa nagyon egyedi és egyben rendhagyó is. Az oromzatokon kovácsoltvas díszítő elemek is láthatók. A gádorok („hordógurító pincetorkok”) és a pincebejáratok nem túl szélesek, 1-1,5 méteresek.

Ma több mint 100 pince áll itt. Ezek leginkább egy- és kétágú építmények. Az anyapince mellett több helyen van még egy oldalág, de akad olyan épület is, amely háromágú. Az agyagos talajba vájt pincékben ma nemcsak a helyi, hanem esetenként más borvidékről származó borok is érlelődnek. A pincefalu hagyományait őrzik a Tájházban található eszközök (prések, darálók) és az Ócsa Öreghegyi Pincesor Egyesület is, amely 2000-ben alakult a műemlék pincék tulajdonosainak összefogásával. A pincesor mellett számos más látnivaló is található a városban: ilyen például a láprétekben és láperdőkben gazdag Ócsai Tájvédelmi Körzet.

Monori pincefalu

A Pest megyei pincefalu Magyarországon és Európában is egyedülálló látványosság. A következő linkre kattintva többet is megtudhatsz Monor különlegességéről: https://pestvarmegyeimustra.hu/nevezetessegeink/monori-pincefalu/

Források: pincefalvak.hu, boraszportal.hu, kirandulastervezo.hu, budapestkornyeke.hu, vagabundus.blog.hu, kirandulastippek.hu, patyipincenapok.hu